Οισοφάγος Barrett

Ως οισοφάγος BARRETT ορίζεται η αντικατάσταση του πλακώδους επιθηλίου του περιφερικού  οισοφάγου , με εξειδικευμένο κυλινδρικό επιθήλιο (καλυκοειδή κύτταρα goblet) . Μπορεί να έχει χαρακτηριστικά επιθηλίου του στομάχου , του λεπτού ή του παχέος εντέρου και περιγράφεται με τον όρο ¨εξειδικευμένο κυλινδρικό επιθήλιο¨ ή ¨εξειδικευμένη εντερική μεταπλασία¨. Ο οισοφάγος BARRETT εμφανίζεται σαν επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση. Για την διάγνωσή του απαιτούνται ενδοσκόπηση και βιοψίες.


H εντερική μεταπλασία ξεκινάει από την γαστρο-οισοφαγική συμβολή και επεκτείνεται κεντρικότερα. Το κλινικό ενδιαφέρον του οισοφάγου BARRETT είναι η πιθανή εξέλιξή του σε αδενοκαρκίνωμα. Η ανάπτυξή του ακολουθεί μια αλληλουχία ιστολογικών μεταβολών από χαμηλόβαθμη σε υψηλόβαθμη δυσπλασία και τελικά σε διηθητικό καρκίνο. Σε ποσοστό 10%-30% των ασθενών με υψηλόβαθμη δυσπλασία , η νόσος θα προοδεύσει σε καρκίνο εντός 5-ετίας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟ BARRETT

Οι στόχοι της αντιμετώπισης είναι ίδιοι με εκείνους της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης : ύφεση των συμπτωμάτων και προαγωγή της επούλωσης των βλαβών του βλεννογόνου. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με δια βίου χορήγηση αναστολέα της αντλίας πρωτονίων.

H αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση τυπικά είναι η θολοπλαστική Nissen 360 μοιρών ,  οποία αποτελεί την επέμβαση εκλογής στην ΓΟΠ. Σε σοβαρή δυσκινησία του σώματος του οισοφάγου εκτελείται μερική θολοπλαστική Toupet,Dor  ή   Mark IV . Στις περιπτώσεις ευμεγέθους διαφραγματοκήλης με βράχυνση του οισοφάγου η γαστροπλαστική Collis σε συνδιασμό με θολοπλαστική Nissen αυξάνει τις πιθανότητες μακροχρόνιας χειρουργικής επιτυχίας.

Η δυσπλασία του βλεννογόνου του οισοφάγου BARRETT κατηγοριοποιείται ως εξής :

  • εντερική μεταπλασία χωρίς δυσπλασία
  • αλλοιώσεις μη καθοριστικές για τη διάγνωση δυσπλασίας
  • χαμηλού βαθμού δυσπλασία
  • υψηλού βαθμού δυσπλασία

Η διάκριση  μεταξύ υψηλού βαθμού δυσπλασίας και καλώς διαφοροποιημένου ενδοβλεννογονικού αδενοκαρκινώματος μπορεί να είναι δυσχερής.
Η ετήσια επίπτωση ανάπτυξης δυσπλασίας σε οισοφάγο  BARRETT είναι 5%.

Η υψηλού βαθμού δυσπλασία θεωρείται μια κακοήθη κατάσταση , εντοπισμένη στο βλεννογόνο , για την οποία προτείνονται τρείς θεραπευτικές  στρατηγικές :

  • παρακολούθηση μέχρις ότου διαπιστωθεί καρκίνος
  • καταστροφή του οισοφάγου BARRETT
  • οισοφαγεκτομή

Η τακτική της περιοδικής παρακολούθησης και η έγκαιρη οισοφαγεκτομή μπορεί να οδηγήσει στην ανίχνευση καρκίνου αρχικού σταδίου και ως εκ τούτου , σε υψηλή συνολική επιβίωση , με την 5-ετη επιβίωση να προσεγγίζει στο 90%.

Η οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή ( προσέγγιση δια του διαφράγματος ) προτιμάται στα περισσότερα χειρουργικά κέντρα οισοφάγου.

001
002
003
004

Διεύθυνση

Κατεχάκη 66,
Αθήνα
115 25

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-genius.gr ...intelligent web software