Νόσος Crohn

H νόσος του Chohn είναι μια χρόνια διατοιχωματική φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα , αγνώστου αιτιολογίας . Μπορεί να προσβάλλει κάθε τμήμα του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό αλλά κυρίως επηρεάζει το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι συνηθέστερες  κλινικές εκδηλώσεις είναι πυρετός , κοιλιακό άλγος , διάρροια και απώλεια βάρους. Η νόσος του Crohn μπορεί να περιπλακεί με εντερική απόφραξη ή διάτρηση με δημιουργία συριγγίου. Ωστόσο , τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία είναι παρηγορικές.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

 Η νόσος του Crohn προσβάλλει νεαρούς ενήλικες κατά την 2η και 3η δεκαετία της ζωής τους. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και στην 6η δεκαετία της ζωής σε μια μικρότερη συχνότητα. Είναι συχνότερη σε αστικούς πληθυσμούς και ο κίνδυνος ανάπτυξης σε καπνιστές δυο φορές μεγαλύτερος. Η επίπτωση είναι υψηλότερη στην Βόρεια Αμερική και Βόρεια Ευρώπη καθώς και σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες , ιδιαίτερα στους Εβραίους. Υπάρχει ισχυρή οικογενειακή συσχέτιση

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Έχει προταθεί ένας αριθμός δυνητικών αιτίων , με πιθανότερα να είναι:

Λοιμώδη ( μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και ιός της ιλαράς)

Ανοσολογικά ( αυτοάνοσο νόσημα  με παθολογική φλεγμονώδη αντίδραση)

Γενετικά (βλάβες στα γονίδια των χρωμοσωμάτων 3,7,12 και 16 )

Περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες , το κάπνισμα και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην συνολική νοσηρή εξεργασία , δεν είναι πιθανόν όμως να αντιπροσωπεύουν τον κύριο αιτιολογικό μηχανισμό της νόσου του Crohn.


ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑ

Η νοσηρή εξεργασία είναι ασυνεχής και τμηματική.

Στο 55% προσβάλλει το λεπτό και το παχύ έντερο. Στο 30% μόνο το λεπτό και στο 15% μόνο το παχύ έντερο. Στο 33% των ασθενών εμφανίζεται περιορθική και περιπρωκτική  νόσος. Επίσης η νόσος μπορεί να προσβάλλει το στόμα ,  τον οισοφάγο , το 12δάκτυλο και την σκωληκοειδή απόφυση.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο τυπικός ασθενής είναι ο νεαρός ενήλικας στην 2η ή 3η δεκαετία της ζωής του. Υπάρχουν συμπτωματικές περίοδοι με κοιλιακό άλγος και διάρροια οι οποίες εναλλάσσονται με ασυμπτωματικές περιόδους ποικίλης διάρκειας. Τα συστηματικά μη ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό , απώλεια βάρους , αδυναμία και κακουχία.

ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι κύριες εντερικές επιπλοκές περιλαμβάνουν την απόφραξη και την διάτρηση. Η απόφραξη εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα χρόνιων ινωτικών βλαβών του τοιχώματος. Οι διατρήσεις οδηγούν σε περιτονίτιδα όταν γίνονται ελεύθερα στην περιτοναϊκή κοιλότητα . Επίσης οδηγούν σε εντοπισμένα ενδοκοιλιακά αποστήματα κοντά στα σημεία διάτρησης καθώς και σε εμφάνιση συριγγίων μεταξύ της διάτρησης και των γειτονικών οργάνων. Τέλος οι ασθενείς με κολίτιδα Crohn μπορεί να αναπτύξουν τοξικό μεγάκολο.

Η μακροχρόνια νόσος του Crohn  προδιαθέτει σε καρκίνο τόσο του λεπτού όσο και του παχέος εντέρου. Ο σχετικός κίνδυνος είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερος. Η δυσπλασία είναι η πρόδρομη βλάβη για τον καρκίνο που σχετίζεται με την  νόσο του Crohn .

Η περιπρωκτική νόσος ( συρίγγια , στενώσεις , αποστήματα ) είναι συνήθης και εμφανίζεται στο 25% των ασθενών με Crohn  εντοπισμένη στο λεπτό έντερο και 50% όταν προσβάλλεται και το παχύ έντερο.

 ΕΞΩΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μπορεί να υπάρχουν στο 30% των ασθενών. Προσβάλλονται το δέρμα , οι οθφαλμοί, οι αρθρώσεις  , το ήπαρ ,οι νεφροί , το πάγκρεας  και το αίμα. Τα συμπτώματα της εξωεντερικής νόσου μπορεί να προηγούνται , να συνοδεύουν ή να εμφανίζονται ανεξάρτητα από την υποκείμενη νόσο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη  νόσο του Crohn και έτσι τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία είναι κυρίως παρηγορικές και στρέφονται προς την ανακούφιση των οξέων επεισοδίων ή των επιπλοκών της νόσου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι ενδείξεις για επέμβαση περιορίζονται σε επιπλοκές οι οποίες περιλαμβάνουν εντερική απόφραξη ,διάτρηση με συρίγγιο ή απόστημα , ελεύθερη διάτρηση , αιμορραγία , ουρολογικές επιπλοκές , καρκίνο και περιπρωκτική νόσο.

Η επεμβατική θεραπεία στρέφεται ειδικά προς την επιπλοκή και μόνο στο τμήμα του εντέρου που συμμετάσχει στη διαδικασία της επιπλοκής.

001

Διεύθυνση

Κατεχάκη 66,
Αθήνα
115 25

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-genius.gr ...intelligent web software