Μετεγχειρητικός ειλεός

ΙΙ. Μετεγχειρητικός ειλεός

Αποτελεί μια αναμενόμενη διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού , που εγκαθίσταται κατά την πορεία της επέμβασης και της γενικής αναισθησίας. Η γενική αναισθησία και η καταστολή αφ΄εαυτών προκαλούν εντερική παράλυση.


Η καταστολή των προωθητικών κινήσεων του πεπτικού είναι πρόσκαιρη και αυτοπεριοριζόμενη και συνήθως δεν ξεπερνά τις 72 έως 96 ώρες.
Από πρακτικής άποψης διακρίνονται δύο μορφές μετεγχειρητικής γαστρεντερολογικής δυσλειτουργίας :
1. Tου στομάχου και του λεπτού εντέρου που αποκαθίσταται σε 24 έως 48 ώρες.
2. Του παχέως εντέρου που μπορεί να χρειαστεί 2 έως 4 ημέρες.

Συμπτωματολογία  
Αρχικά εμφανίζονται η ανορεξία , η αδυναμία πρόληψης τροφής , το αίσθημα πληρότητας και οι ερυγές. Καθώς εξελίσσεται η κατάσταση , εγκαθίσταται η πλήρης εικόνα με  :
Αναστολή αερίων και κοπράνων.
Έντονος πόνος κυρίως κωλικοειδής.
Έμετοι που στην αρχή είναι τροφώδεις, μετά χολώδεις (πράσινο χρώμα) και αργότερα κοπρανώδεις.
Μετεωρισμός της κοιλιάς (διάταση-φούσκωμα της κοιλιάς) με έντονη τυμπανικότητα.
Φυσικά πρέπει να αποκλειστούν άλλα αίτια και επιπλοκές της επέμβασης όπως : διαφυγή από αναστόμωση , γωνίωση ή συμφύσεις του λεπτού , ενδοκοιλιακό απόστημα κ.α.

Παθογένεια

Η παθογένεια παραμένει ασαφής και το κοινό σημείο είναι η κλινική εικόνα.
Η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου εξαρτάται από την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητα των μυϊκών ινών αλλά και από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του αυτόνομου εντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος .
Οι ισορροπίες αυτές διαταράσσονται με αποτέλεσμα τον ειλεό σε :

Χειρουργείο ή τραύμα
Οπισθοπεριτοναικό αιμάτωμα
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Φάρμακα
Περιτονίτιδα , πνευμονία ή ουρολοίμωξη
Καρδιακή  ή αναπνευστική ανεπάρκεια
 
Θεραπεία

Η άμεση αντιμετώπιση είναι η ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού. Η τοποθέτηση Levin                  ( ρινογαστρικού καθετήρα ) βοηθάει στην αποσυμφόρηση του πεπτικού σωλήνα. Η επανεκτίμηση της φαρμακευτικής αγωγής είναι σημαντική , με περιορισμό των οπιοειδών αναλγητικών . Σε  παραμονή του ειλεού για > 5 ημερών θα πρέπει να εξασφαλιστεί η θερμιδική κάλυψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις την 5-7 μετεγχειρητική ημέρα ο ειλεός θα λυθεί.

001

Διεύθυνση

Κατεχάκη 66,
Αθήνα
115 25

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-genius.gr ...intelligent web software