Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος

Ορισμός 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι η κατάσταση κατά την οποία το φαγητό ή τα υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα «καψίματος» πίσω από το στέρνο και άλλα συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Η διαφραγματοκήλη (μια κατάσταση κατά την οποία μέρος του στομάχου κινείται πάνω από το διάφραγμα, το οποίο είναι ο μυς που ξεχωρίζει το περιεχόμενο του θώρακα από το περιεχόμενο της κοιλίας) είναι ένας πολύ συχνός παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Η εγκυμοσύνη
Το κάπνισμα
Συγκεκριμένα φαγητά ( π.χ. λιπαρά, τηγανητά, καυτερά φαγητά) και ποτά ( π.χ. πορτοκαλάδα
Η παχυσαρκία
Τα πολύ μεγάλα γεύματα
Η κατάκλιση μετά το γεύμα πριν συμπληρωθεί αρκετός χρόνος
Τα σφιχτά παντελόνια και ζώνες
Φάρμακα, όπως τα αντιχολινεργικά (π.χ. αντιεμετικά), οι ανταγωνιστές βήτα υποδοχέων για την υπέρταση ή τις καρδιακές παθήσεις, οι ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου για την υπέρταση, τα ντοπανινεργικά φάρμακα για το Πάρκινσον, η προγεστερόνη για τις διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου ή για αντισύλληψη, τα ηρεμιστικά για την αϋπνία ή το άγχος, τα βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα σας προκαλεί τα συμπτώματα τις ΓΟΠ, συζητήστε το με τον ιατρό σας. Ποτέ μην σταματήσετε ή μην αλλάξετε την φαρμακευτική σας αγωγή από μόνοι σας.
Νόσοι όπως το σκληρόδερμα

Αιτιολογία

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κατάσταση που συμβαίνει συχνά, αν και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, μετά τα γεύματα. Όταν τα επεισόδια αυτά της παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο αυξηθούν σε συχνότητα και διάρκεια, τότε προκαλείται η νόσος. Η ΓΟΠΝ ενδεχομένως συνδέεται με προβλήματα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (την δεσμίδα των μυϊκών ινών, που ξεχωρίζουν το στομάχι από τον οισοφάγο). Αν αυτός ο σφιγκτήρας δεν κλείνει επαρκώς, φαγητά και υγρά μπορούν να γυρίσουν προς τα πάνω στον οισοφάγο και να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Εάν  έχουν προκληθεί βλάβες μπορεί να εμφανιστεί οτιδήποτε από τα παρακάτω:

Εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν για την διάγνωση

Ο πιο απλός τρόπος να τεθεί η διάγνωση είναι η έναρξη δοκιμαστικής θεραπείας με φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Εάν με τη θεραπεία υφεθούν τα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να πάσχει από ΓΟΠΝ.

Όμως, επειδή τα ίδια συμπτώματα με την ΓΟΠΝ εμφανίζουν και άλλες παθήσεις, πριν την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, προτιμάται η διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπεία

Χειρουργική μέθοδος θεραπείας

Η επέμβαση αυτή καλείται θολοπλαστική και πλέον γίνεται με λαπαροσκοπική προσέγγιση.
Στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική, τα εργαλεία περνούν στην κοιλιά από μικρές τομές,  υπό γενική αναισθησία. Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι οι τομές είναι μικρότερες από το ανοικτό χειρουργείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερα σημάδια και λιγότερες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο.
Ο χειρουργός ανατάσσει πιθανή διαφραγματοκήλη και συγκλείει τα σκέλη του διαφράγματος. Στη συνέχεια, το άνω μέρος του στομάχου (θόλος) τυλίγεται γύρω από τον οισοφάγο (θολοπλαστική), ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη αυξημένης πίεσης η οποία θα λειτουργεί ως σφιγκτήρας.
Έτσι, μειώνονται οι «καούρες» και οι αναγωγές, οι οποίες δημιουργούνται λόγω της παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου του στομάχου.
Οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά μένουν στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες.
Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στη δουλειά τους σε 1-2 εβδομάδες. Οι ασθενείς για ορισμένο διάστημα θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βαρών και να ακολουθήσουν ειδική διατροφή.
Η επιτυχία της επέμβασης που γίνεται με τεχνικά άρτιο τρόπο προσεγγίζει το 90%.
Πορεία-πρόγνωση
Η πλειονότητα των ασθενών απαντούν στην μεταβολή των τρόπων ζωής και στην φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο πολλοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν να παίρνουν επί μακρό χρονικό διάστημα έως και εφ’ όρου ζωής φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

Πιθανές επιπλοκές

Δημιουργία οισοφάγου Barrett. Ο φυσιολογικός οισοφάγος μεταπλάσσεται. Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία καρκίνου.
Βρογχόσπασμος (σπασμός των αεροφόρων οδών λόγω ερεθισμού τους από το όξινο υγρό).
Χρόνια πνευμονική νόσος– άσθμα.
Έλκη οισοφάγου.
Φλεγμονή οισοφάγου, γνωστή ως οισοφαγίτιδα.

001
002
003
004
005
006

Εκτύπωση